Kategorier
Projekter

Kulturhuset Kilden

Plads til regnvand, fordybelse og det skønne.

Henover året vil et varierende plante- og farvedække give gæster og forbipasserende noget til øje og sjæl i form af en række regnbede omkring Kilden. Når det regner, vil regnen løbe i åbne render og give liv til planterne og skabe små midlertidige våde områder. Regnbede og græsbassiner er klar til at modtage regnvand fra taget og når det regner voldsomt giver blomstergrøften i parken plads til regnvandet.

I forbindelse med udbygningen af kulturhuset Kilden var det oplagt at lave et fælles projekt mellem Brøndby Kommune og Brøndby Kloakforsyning A/S for at aflaste kloaksystemet og udnytte regnvandet lokalt som rekreativ grøn ressource foran Kilden.

Regnvandet fra dele af det eksisterende tag, pladsarealerne og det nye tag er afkoblet fra kloakken og håndteres og nedsives nu lokalt i en række serielt forbundne regnbede og græsfordybninger. Med projektet er udviklet en række smukke landskabsbaserede regnvandsløsninger og samtidig er der skabt nogle repræsentative forarealer til Kilden.

Regnbedene består af græsser, buske og stauder der er tørketålende og samtidig kan tåle at blive oversvømmet når det regner. De eksisterende træer omkring Kilden er bevaret og integreret i bedene. Bedene blomstrer hele året bl.a. med forårets blomstrende pinseliljer og fuglekirsebærtræ, der i den tidlige sommer akkompagneres med blomstrende iris, der i efteråret sætter dekorative frøkaplser. Blomstergrøften i parken er beplantet med margueritter. Regnbedene og blomstergrøften er skabt til at give liv og forskønne vejen ind til biblioteket, uanset vejret.

Plan B – koblede løsninger

De enkelte bassiner på forpladsen og bagpladsen kan håndtere normalregnen. Ved ekstrem regn vil bedene fyldes op, og der vil være overløb via de åbne render af chaussèsten til en grøft i den tilstødende bypark. Hvis grøften skulle blive fyldt, kan vandet fordele sig ud i parken ved naturlig afstrømning.

Projekttegning

Oversigt over projektets plan.

Hent projektets plan som pdf

Planteplan

Tegninger over regnbede med efterfølgende planteliste.

Hent planteplanen som pdf

Galleri

Fakta

Adresse:

Nygårdsplads 31, 2605 Brøndby – Vis på Google Map

Etableret:

Sommer 2012.

Elementer:

Regnbede, grøft, åbne render, faskiner og park.

Afkobling:

100% afkobling til 5 års regn med overløb til park.

Dimension:

2000 m2 tagflade og plads til 115 m3 til regnbede og grøft.

Medvirkende:

HOFOR A/S, BIOFOS, Brøndby Kommune og Materielgård, Dines Jørgensen, Opland Landskabsarkitekter, Anlægsgartner Kierkegaard m.fl.